Sla menu over

English

Wat is mijn werk

Ik ben sinds 1 januari 2009 werkzaam als Assistent Nationaal Directeur van ACTS (ABCCOP Christelijke Theologische School). Een vorm van TEE (afstands Bijbelschool) voor dominees en kerkwerkers in verafgelegen provincies. Zij kunnen over het algemeen niet naar een van de Bijbelscholen omdat die te ver weg zijn. En vaak als iemand hun studie betaalt, willen ze na 4—5 jaar niet meer terug naar het arme leven op het platteland, maar blijven ze in Manilla hangen. ACTS heeft al vele dominees een goede basistraining gegeven voor hun werk.

Binnen de regio Manilla zijn er een aantal scholen onder de arme bevolking. Deze mensen kunnen vaak ook niet naar een Bijbelschool vanwege de taalbarri√®re (taal van onderwijs is Engels), geld (Bijbelscholen zijn niet goedkoop), of vooropleiding (je moet de middelbare school hebben afgerond). ACTS is een goedkope vorm van school. Leerkrachten krijgen alleen een vergoeding. Er worden geen boeken gebruikt, maar de leerkracht maakt eigen materiaal en kopieert dat. Ook wordt de lokale taal gebruikt. Andere scholen liggen op 4—16 uur afstand van Manilla. Er wordt meestal 1 zaterdag in de maand lesgegeven. Dan krijgen de studenten opdrachten mee voor de volgende les. In 4 jaar tijd kunnen ze zo een diploma in Christelijke Bediening krijgen. Voor velen van hen het eerste diploma dat ze in ontvangst kunnen nemen. Er is ook een school voor de hoger opgeleide klasse, die graag vrijwilligerswerk in de kerk wil doen, meer van God wil leren, maar door de week druk met hun werk is. De docent kan door eigen materiaal zich aanpassen aan de doelgroep.

Voor dit werk ben ik door OMF/GZB uitgeleend aan ABCCOP (Alliantie van Bijbel Christelijke Gemeenten in de Filippijnen). Het programma is zo gegroeid dat de persoon, die hiervoor verantwoordelijk is het niet meer aankan. Ook moet de centrale administratie door de groei nu anders geregeld worden en moeten er meer leerkrachten opgeleid worden om de lesdruk van de directeur en mij te verlichten. Hiermee hoop ik de komende jaren bezig te zijn. Als alles goed draait, kunnen we hopelijk dit werk volledig overdragen aan onze Filippijnse broeders en zusters.

Het laatste nieuws uit de Filippijnen kunt u lezen in mijn nieuwsbrieven.