Nederland, september 2009

Nieuwsbrief 19

Warm welkom

Mijn ouders en enkele leden van mijn thuisfront commissie stonden al in alle vroegte op Schiphol te wachten. Temperatuur niet te laag en een heerlijk zonnetje kwam al snel door. De koeien stonden rustig in de weidse grasvelden te grazen, een molen langs de weg en natuurlijk file en wegwerkzaamheden. Ja, dit is Nederland! Weer even wennen aan de directe praatcultuur, hoge snelheden op de weg, brood eten enz. Maar ook lekker genieten van een bruine boterham met kaas, witlof, bramen uit de tuin en kroketten.

Hoewel ik de Filippijnen alweer mis en heel wat e-mails daarvandaan ontvang, is het heerlijk weer even op Nederlandse bodem te zijn, (groot)ouders, broers, familie en vrienden weer te zien. Te genieten van het Nederlandse landschap, Nederlandse humor en lekkernijen. Gelukkig lagen de kruidnootjes!!! bij aankomst al in de schappen :-).

Ook was de jaarlijkse GZB-dag al weer snel aan de beurt. Een goede gelegenheid om velen weer te zien!

Weer een orkaan

Ongelofelijke berichten. 80% van Manila onder water, mensen kwijt, meer dan 100 miljoen Pesos schade, vele doden en vermisten. Het water steeg op sommige plekken zo hard dat mensen de toevlucht zochten in electriciteitsmasten!!! Ook ons huis is niet gespaard. Het is weer redelijk schoon, maar boeken zijn beschadigd, de motor heeft onder water gestaan, een geleende piano stond ook in de woonkamer... over koelkast enzo weet ik nog niets, alles is ontzet en vies. Maar van alle OMF-ers leeft iedereen nog al zijn sommigen haast alles kwijtgeraakt... noodhulp komt langzaam op gang. Een goede gelegenheid Christen met “woord en daad” te zijn! Voor mij erg onwerkelijk hier in Nederland te zijn...

Een bezoekje terug aan Sariaya

2 kinderen puzzelen hoe de te leren Bijbeltekst wordt.

Een bemoediging. Toen ik net in Sariaya was, was het soms best moeilijk duidelijk te maken, dat een gezonde gemeente een gemeente is die zelf meewerkt en niet alles van de dominee af laat hangen. Zeker ook in de plattelandscontext van de Filippijnen. Langzaam maar zeker mocht ik mensen trainingen geven in evangelisatie, zondagsschool en huis-aan-huis Bijbelstudies leiden. Het is altijd spannend wat er gebeurt als je weg bent uit een gemeente. Vallen ze terug in oude patronen, of zetten ze door? Ik was zo dankbaar toen ik terugkwam in Sariaya. Jeugdgroep en vrouwen-vereniging hebben een bestuur en groeien. Mensen helpen mee in zangleiding, begeleiding, houden bijbelstudies, preken enz. Ook hebben ze nu vier vaste zondagsschoolleerkrachten en één voor een kinderclub door de weeks. Velen zijn betrokken bij de gemeente en groeien in geloof en in aantallen.

Vrouwenvereniging is verdubbeld in aantal nu ze zondag na de dienst bij elkaar komen.

Een familie waar ik in de beginfase Bijbelstudies thuis deed, alleen bij de vrouw, komt nu inclusief tienerkinderen en man en zelfs getrouwde zoon in de kerk en ze volgen allemaal een Bijbelstudie thuis. Deze studie moet in twee groepen plaatsvinden, vanwege het aantal en vanwege de internetwinkel, die ze hebben en waar natuurlijk iemand toezicht moet houden.

Kortom, Gods werk gaat door en ik voel me dankbaar op het goede moment weggegaan te zijn. Niet te vroeg en ook niet te laat. Hoewel het heel leuk is betrokken te zijn bij zo’n levende, groeiende gemeente kunnen ze duidelijk het werk zelf aan. Af en toe aanwezig zijn en bemoedigen op afstand is voldoende om hen het werk voort te laten zetten.

Singapore

Het weekend voor ik naar Nederland kwam heb ik een tussenlanding gemaakt in Singapore. Ik heb daar een gebedsbijeenkomst op het OMF-hoofdkantoor meegemaakt en was gevraagd de zondag te spreken in een Filippijnse dienst in Singapore. Dat was even wennen na de eenvoudige kerkjes in de Filippijnen. Ik kreeg nu een oormicrofoon en werd op een tv-scherm geprojecteerd. Maar het was goed om Gods Woord van bemoediging met deze broeders en zusters te kunnen delen. Mensen die vaak eenzaam zijn, minderwaardig werk doen om hun families in de Filippijnen te kunnen helpen. Het was goed om wat tijd met hen door te brengen.

Verlof

Ik woon nu bij mijn ouders in Hedel. Ik hoop zoveel mogelijk mensen te ontmoeten, tijdens presentaties, na de kerkdiensten en natuurlijk persoonlijk. Bel gerust om iets af te spreken. E-mail blijft hetzelfde! Als een van de onderstaande presentaties bij u in de buurt is en u wilt graag komen, bel of mail gerust voor aanvullende informatie.

Reeds geplande presentaties:

Belangrijk!!!

1 november hoop ik weer opnieuw uitgezonden te worden door de PKN-gemeente in Wageningen (Grote Kerk, Markt 1) in de avonddienst die om 18.30 begint en in het teken van zending zal staan. Voorafgaand aan de dienst is er een broodmaaltijd in het dienstgebouw tegenover de grote kerk in Wageningen voor degenen die van ver komen. Deze maaltijd begint om half 5. U/jij bent van harte welkom. Wel graag even opgeven voor 29 oktober bij Heleen Oosterom (apooster@tiscali.nl, 0317413903, 0614158695)


Hartelijke groet voor u en jullie allen!
Iljo de Keijzer

Verlof 26 Augustus- 4 November

Terug naar overzicht

Deze nieuwsbrief kunt u ook downloaden als Word document