Manilla, mei 2011

Nieuwsbrief 24

... Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. — Johannes 13:15 NBV

Grace vertelt over haar leven als dochter van een zendeling. Hoe al dat verhuizen haar scholing beïnvloedde en hoe ze zich voelde als haar vader weer eens het laatste eten in huis weggegeven had..

Afgelopen maand hielden we de 4e dienend leiden training voor 15 kerkleiders in Mindoro, Filippijnen. Drie weken lang kwamen we dagelijks 9 uur per dag samen om te werken aan genezing en heling. Vanaf de eerste tot de laatste dag werkten we aan het creëren van een veilige gemeenschap waarin mensen “echt” zichzelf konden zijn. Wonderlijk, hoe we normaal gesproken wegrennen van de waarheid, terwijl de waarheid precies de genezing kan zijn, die we nodig hebben.

Een van de oefeningen: beplak je groepsgenoten met post-its vol positieve woorden en gaven, die je ziet in je groepsgenoten. Voor velen de eerste keer om zoveel complimenten en zegeningen te krijgen voor henzelf!

Mensen nemen hoe ze zijn; inclusief hun gebreken en pijn. Henry Nouwen zegt in zijn boeken: “de eerste stap naar genezing is niet een stap van de pijn vandaan, maar er naar toe”. Veel van de kerkleiders zijn steeds bezig geweest met het verbergen van hun pijn. Voor het eerst in hun leven, voor sommigen na ruim 30 jaar bediening, was er een plek waar de eerste stappen naar hun gebrokenheid en pijn genomen kon worden. Hier kwamen ze tot een onverwachte conclusie; hun gebrokenheid werd tot zegen in het leven voor anderen. Zo bijzonder om genezing te zien in het leven van deze kerkleiders. Een echtpaar, waarin de man al verschillende vriendinnen gehad had en zijn vrouw en kinderen sloeg, gaf en kreeg vergeving en we herkenden hen haast niet meer na het eerste weekend. Na zoveel slechte huwelijksjaren, leek het of ze net getrouwd waren en hopeloos verliefd! Een ander, misbruikt als kind en later nog verschillende keren (zelfs haar dochters waren misbruikt door haar man), vond een stukje genezing en is nu vast besloten vrouwen en kinderen in soortgelijke omstandigheden te helpen!

Groepsfoto aan het eind van 3 intensieve, maar bijzondere weken.

Velen genoten, voor de eerste keer, van de kans zich zelf te zijn, hun gebrokenheid te accepteren en kregen duidelijkheid hoe ze anderen kunnen helpen. Al deze leiders gaan nu terug naar hun gemeenten en zullen op een andere manier naar mensen kijken en hen op een andere manier leiden… Niet langer vanuit een positie van autoriteit, niet langer als reactie op hun persoonlijke gebrokenheid, maar als dienend leider, met elk lid als belangrijke schakel in de gemeente en hen helpen om Gods roeping in hun leven te vinden en daar in te groeien.

Mindoro Bible college

Dreamteam van ABCCOP Bijbelschool.

Vers van de pers, net terug uit het koude Baguio:Mijn eerste aanrijding met de motor... Ik had de motor van een vriend geleend om aardbeien op de markt te kopen. Baguio, is de enige plek in de Filippijnen waar deze te koop zijn :-). Op de terugweg op een steile helling naar beneden sta ik stil achter een stationwagon te wachten tot we langs een geparkeerde auto kunnen. Ineens besluit de auto voor me achteruit te gaan, om beter om de auto heen te kunnen. Zo breekt de voorkant van mijn motor (jammer dat een motor geen achteruit heeft). De chauffeur vond nog dat het mijn schuld was ook; je moet altijd afstand bewaren zei hij. Zelfs op een helling naar beneden! Stel je voor dat de auto voor je ineens achteruit gaat rijden zonder te kijken :-). Gelukkig kwam ik met de schrik vrij en heeft hij de reparatie betaald.

In één dag hebben we een compleet nieuw curriculum opgezet met bijbehorende leerkrachten voor het nieuwe cursusjaar. Dit is een van de resultaten van de dienend leiden school. We zien vele dominees, die wel veel geleerd hebben, maar niet goed leiden. Het is onze wens om een programma aan te bieden waarbij studenten veel tijd aan Bijbelstudie besteden en dat naast het hoofd ook het hart vult! Wij zijn erg blij met de uitkomst en hoopvol voor een nieuwe generatie dominees! Maar dit vereist veel voorbereiding van de leerkrachten en moet nog goed gekeurd worden door het bestuur. Bid u daarvoor mee?

Agenda


Hartelijke groet voor u en jullie allen!

Iljo de Keijzer


Terug naar overzicht

Deze nieuwsbrief kunt u ook downloaden als Word document