Singapore, juni 2005

Beste vrienden en familie,

Hierbij weer even een berichtje en wat foto's van mij.

Zoals de meesten van jullie weten ben ik alweer bijna twee maanden in Singapore voor onderzoek en behandeling van mijn schouder en arm. De diagnose kon op een gegeven moment niet meer helder gemaakt worden, omdat ik al zo lang pijn had. Het is namelijk een probleem met de zenuw, of de spieren; maar deze twee beinvloeden elkaar. Op een gegeven moment hebben ze me in het ziekenhuis opgenomen om meer met medicijnen te kunnen experimenteren. Dit hielp eindelijk voor de pijn en slapen kon ik nu ook eindelijk weer. Nu is het afwachten of ik ook weer meer belasting aan kan, voordat gesproken wordt over terugkeer naar Manila. Langzaam opbouwen dus; iets wat voor mijn persoontje, niet erg makkelijk is. Maar ik ben er wel achter dat wanneer ik de vooruitgang forceer ik slechter af ben.

Gelukkig ben ik hier op het hoofdkantoor van de OMF goed opgevangen. Ze hebben een grote kamer op de begane grond voor me, die ik versierd heb met alle gekregen kaarten. Op de foto zie je ook nog mijn buro, waaraan ik tussen de bedrijven door verder probeer te gaan met mijn taalstudie. Komende week krijg ik ook van een aantal mensen wat gestructureerde hulp met de taalstudie.Ik vind de studie nog steeds leuk, maar het is wel een erg moeilijke taal. Zaterdag ben ik boodschappen wezen doen bij een aantal Filippijnse winkeltjes in een groot winkelcentrum. Leuke eerste gesprekjes gehad in het Tagalog en vandaag in en na de kerk ook goed kunnen oefenen.

Van de week ben ik naar een musicaluitvoering geweest. Met een aantal zendelingen hadden we gratis kaarten gehad. het was een musical n.a.v. een sit-com hier op het lokale televisiestation. gelukkig had ik een vertaalster bij me, die wat dingen uit kon leggen, want het ging in het Singlish (Engels,maar volgens chineese grammaticaregels) of soms zelfs in het chinees, gelukkig waren de liederen in het Engels.

Verder op de foto's Sushi de "therapeutische kat" van het zendingshuis. Ze is een erg lief dier en komt elke keer mijn kamer binnen geslopen en gaat dan bij voorkeur zitten op het boek waaruit ik aan het studeren ben. Ik begin bijna katten lief te vinden. Op de foto's ook een lied dat we tijdens de kerkdienst zongen (ik heb hier een Filippijnse kerk gevonden), dat kun je de taal zien. de witte blouse die ze aanhebben is de barong Tagalog: de officiele kleding. Deze dienst was namelijk het 19 jarig bestaan van de kerk. In Singapore zijn veel Filipino's. Veel vrouwen werken er als huishulp om geld te verdienen voor broers of ouders in de Filippijnen. Een deel werkt ook bij internationale bedrijven. Op de foto ook drie vrienden van mijn Bijbelstudiegroep, waarbij ik uitgenodigd was om mee te doen. Een goede les voor cultuur en taal!

OrchideeŽn groeien hier in dit klimaat genoeg. Tegenover het gebouw waar ik logeer is een grote Botanishe tuin, waar er heel veel groeien.

Hartelijke groeten vanuit een warm Singapore,
Iljo de Keijzer


Kamer in het gasthuis van de OMF: kamer in gasthuis OMF

Sushi het gezelgschapsdier: Sushi de kat

Zingen in het Tagalog: zingen in het Tagalog

Vrienden uit de huisgroep: vrienden uit huisgroep

OrchideeŽn: orchideeŽn


Terug naar overzicht