Manilla, juni 2010

Nieuwsbrief 21

Geduld

Het nieuwe jaar begon met geduld… Door de gezonken boot, waren alle 4 de boten van dat bedrijf uit de vaart genomen. Een andere maatschappij had een kapotte boot.

Mensen in rouw voor aangespoelde familie.

Samen met een enorme drukte van iedereen die familie op het eiland opgezocht had en nu weer terug aan het werk moest, waren er duizenden mensen bij de pier om een kaartje te kopen. Het maximum aantal passagiers werd nu zeer strikt aangehouden. Normaliter laten ze op drukke dagen een bijna onbeperkte stroom passagiers toe op de vrachtboten. Ook stond er een 5 km-lange rij tot de pier van auto’s, vrachtwagens en bussen vol passagiers. Dit gaf de locale bevolking natuurlijk wel de kans goed te verdienen door maaltijden en warme koffie te verkopen langs de file. Voor de buspassagiers was het het meeste afzien. Veel mensen, die van het platteland terugreizen, hebben alleen het geld bij zich voor de bus en de boot en een klein beetje om water te kunnen kopen voor onderweg. Ze hebben zelden geld om 3 dagen 3 maaltijden te kunnen kopen. Ook naar de w.c. gaan gaf problemen langs de kant van de weg. Wij boften, omdat we in een OMF plek verbleven, waar we alle maaltijden kregen en een bed hadden om te slapen. Gedurende 3 dagen was het haast onmogelijk een kaartje te pakken te krijgen, behalve in de zwarte handel, of als je bevriend was met het personeel dat daar werkt :-). Via een vriend konden we gelukkig op dinsdag een kaartje bemachtigen. En donderdags was de drukte weer als normaal.

7 km file voor de pier.

Dit is één van de aspecten van leven in de Filippijnen. Zorg dat je geen haast hebt en wees flexibel in je planning. Een van mijn trainingen moest ik hierdoor een week uitstellen. Niemand, die daar een probleem van maakt. Het is logisch dat je niet weg kunt en daardoor geen les kunt geven, dan moet je gewoon een nieuwe datum afspreken.

Filippijnen in het nieuws: Evangelie in plaats van drugshandel

Meer dan 150 Filippijnse drugsbaronnen uit de wijk Quiapo in de hoofdstad Manilla hebben hun criminele activiteiten afgezworen en een alternatief gevonden om hun gezinnen te onderhouden. Dit is het gevolg van een programma van scholing en stages dat is opgezet door een priester en gelovigen van het aartsbisdom Manilla. ,,Niemand heeft ooit deze mensen durven helpen met een nieuw begin van hun leven", zegt pater Suarez. "Jarenlang zijn ze voor zichzelf op de vlucht gegaan. Wat ze bovenal nodig hebben, is het Woord van God." Quiapo is een van de meest centrale en dichtbevolkte wijken van Manilla. Het herbergt de kerk van de Nazarener, een van de belangrijkste religieuze plaatsen in de katholieke Filippijnen. Maar achteruitgang, een hoge bevolkingsdichtheid en het bezoek van toeristen maken het tot een vruchtbare bodem voor de handel in gestolen goederen en drugs, de enige manier van overleven voor vele families.

Van de gezinnen die verbonden zijn aan de drugshandel in de wijk, hebben ongeveer vijftig pater Suarez' hulp aanvaard. De priester begon zes maanden geleden hen één keer per week te bezoeken. "Dankzij de bezoeken in deze maanden zijn we erin geslaagd hun vertrouwen te winnen",aldus Suarez. "We zijn begonnen deze gezinnen de basis van de catechismus en de christelijke waarden te leren."

Samen met een groep catecheten, psychologen en maatschappelijk werkers is de priester ook gestart met het aanwijzen en trainen van leiders van de verschillende families. Het doel is het creëren van een gemeenschap die in staat is initiatieven en andere werkprogramma's te leiden. Pater Suarez: "Wij organiseren diverse activiteiten, vooral voor jongeren en gehuwde mensen, zodat een terugkeer naar het pad van drugs en criminaliteit in de toekomst wordt voorkomen."
Bron: Katholiek Nieuwsblad

Verkiezingen, mei 2010

Mensen wachten in de heetste dagen van het jaar...

Inmiddels zijn de verkiezingen voorbij en worden de laatste stemmen geteld. Noynoy Aquino heeft de race gewonnen. Hij is een 50-jarige vrijgezel, wiens vader doodgeschoten is in de strijd voor vrijheid en wiens moeder de eerste democratische presidente was na een lange tijd van dictatuur. Mijn huisgenote had 8 uur in de rij gestaan om te kunnen stemmen! En zij was niet de enige. Hebt u gestemd deze maand??? In veel landen is de vrijheid van verkiezingen nog steeds niet, of pas sinds kort vanzelfsprekend. De nieuwe president moet een miljoenentekort op gaan lossen en proberen vrede te te stichten in de strijd tussen Christenen en moslims.

Ako ang Simula; Ik ben het begin

Voor vice-president is de strijd nog in volle gang tussen Binay en Roxas. Ook voor veel lokale leiders wordt er nog hevig gestreden. Ons bereiken berichten over gekochte stemmen, niet goed functionerende machines enz. Zelfs Erap, die miljoenen stemmen achter Aquino stond probeerde met verkeerd spellende machines nog te winnen...

Een interessante tijd!

ABCCOP school

Het is inmiddels mei en we hebben nog steeds maar van 1 school het jaar-rapport binnen. CULTUURSCHOK!!! :-). Nu ja, zo gaat het nu eenmaal. De uitdaging voor de komende maanden is iedereen persoonlijk te bellen en alles nog een keer uit te leggen. Misschien zelfs persoonlijk langsgaan en helpen met de eerste rapportage, aangezien de telefoonverbindingen hier niet zo geweldig zijn.

Komende maanden hopen we verder te gaan met het opzetten van een goede administratie. Ook hopen we verder na te denken over hoe we nieuwe leerkrachten kunnen opleiden en begeleiden. Een hele uitdaging in een land dat zo groot is en uit zoveel eilanden bestaat!

Gezondheid en Vakantie

Omdat de medische voorzieningen in Singapore beter zijn dan in de Filippijnen ben ik daar een poosje geweest om op te knappen van een vervelend virus. Tegelijk wat andere ondezoeken gedaan. Gelukkig gaat het nu weer goed met mij en kan ik weer aan het werk .

Raffleasia; de grootste bloem in de wereld (1 m)

Na deze tijd in Singapore had ik een week vakantie in Maleisië. Heerlijk koel weer in de bergen en tussen de theeplantages. We hebben zelfs kans gezien een steeds zeldzamere grootste bloem van de wereld te bewonderen.

Agenda

In de volgende brief hoop ik u verder te vertellen over de gestarte livelyhood projecten, na de overstroming van vorig jaar oktober.


Hartelijke groet voor u en jullie allen!
Iljo de Keijzer


Terug naar overzicht

Deze nieuwsbrief kunt u ook downloaden als Word document